Thursday, September 15, 2011

6 Makanan TERKEJAM di Dunia



1-IKIZUKURI (Japan)


http://bukanisapanjempol.blogspot.com/ http://bukanisapanjempol.blogspot.com/



Ikizukuri, bermksud 'disediakan dalam keadaan hidup'. Untuk menyediakan makanan ini , tukang masak perlu lah mempunyai kemahiran yg sgt tinggi kerana ikan yg disediakan haruslah dalam keadaan hidup-hidup. Tukang masak harus memotong isi sehingga terpisah dr tulang dan ikan masih lgi hidup !! apabila ada pesanan, tukang masak akan segera mengambil ikan segar yg sedang berenang2 dalam akuarium dan kemudian disisik2.lepas tu dipotong isi ikan dalam keadaan ikan tersebut hidup2 dan disajikan dalam keadaan masih menggelepas ! KEJAM !




2-ORTOLAN (France)

http://bukanisapanjempol.blogspot.com/ http://bukanisapanjempol.blogspot.com/


Burung Ortolan adalah burung yang panjangnya enam inci dan beratnya sekitar 2 ons. Warnanya hijau zaitun dan kuning, dengan bintik merah di bahagian2 tertentu.

Cara menyediakan nya ialah burung ini ditangkap kemudian matanya dibutakan dengan ditusuk. Seterusnya burung itu di beri makan dengan paksa dalam sangkar yang sempit sampai tidak dapat bergerak. Akibat dipaksa makan, badan burung itu mengembang sampai dua atau empat kali ganda ukuran biasanya. Setelah dirasa cukup gemuk, burung ini akan ditenggelamkan dalam Armagnac (jenis minuman keras)

Setelah itu, burung ini disajikan dengan dibakar, dan dimasukkan kedalam mulut dalam kedudukan kepala burung diluar. setelah itu, burung digigir smpailah kepala tertanggal dr badan. JIJIK dan TAKDE PERIKEMANUSIAAN !



3-FOIE GRAS (France)

http://bukanisapanjempol.blogspot.com/ http://bukanisapanjempol.blogspot.com/


"Foie Gras" bererti "hati berlemak". Hati yg dimaksudkan biasa nya diambil dari itik atau angsa. Langkah pertama adalah dengan mengambil itik atau angsa dan diberi makan jagung secara paksa sehingga hati (liver) itik atau angsa ini mengembang enam kali ganda ukuran biasanya.

Cara memberi makanan paksa ini sangat lah sadis dan kejam. Paruh itik atau angsa ini dimasukkan paip dan campuran jagung dengan minyak dimasukkan ke dalam paruh dan teruskepada sistem pencernaan. Jagung berlemak yang masuk akan berkumpul di hati haiwan yg teraniaya ini. Ketika proses masukkan jagung berlemak ni, badan itik atau angsa ini diletakkan dalam koak kayu yang sempit untuk menghalang dari itik atau angsa ini bergerak. Langkah ni bertujuan untuk memudahkan proses memasukkan jagung berlemak td. SANGAT JAHAT !!


4-DOJO TOFU (Japan)

http://bukanisapanjempol.blogspot.com/ http://bukanisapanjempol.blogspot.com/

Makanan ini dibuat dari taahu dan loach (seperti belut).Cara penyediaan nya adalah dengan menjerang air sampai panas.setelah itu dimasukkan tauhu ke dasar periuk. Lepas tu terus masukkan belut2 tadi. Belut-belut ni akan menyelamatkan diri dibawah tauhu untuk lari dari kepanasan air td.Tapi tu cuma sementara saja kerana akhirnya tauhu tersbut akan panas juga dan masak lah belut2 td dibawah tauhu tersebut.



5-FENG GAN JI (China/Tibet)



Feng Gan Ji ertinya adalah "Ayam kering angin". Hal ini kerana ayam dikeringkan kerana angin!. Cara penyediaan nya adalah :: Ayam dibelah perutnya hidup-hidup, diambil isi perutnya, dan diganti dengan berbagai kapas, kain,habuk . Setelah itu perutnya dijahit lagi, dan digantung sampai kering! SUNGGUH SADIS !


6-HUO JIANG LU (China)





Makanan yang disebut Huo Jia Lu (Keldai Hidup) ini disediakan dengan cara keldai diikat kakinya, dan badannya ditidurkan. Kemudian si 'chef' menyiat badan keldai dan memotong dagingnya pketika keldai menggelupur kesakitan. Ada cara lain bagi makanan kejam ini ialah dengan menyiat kulit keldai kemudian disiram air panas hidup2...SADISSS !

1 comment: